Απόλλων Πόντου - Α.Ε.Κ. 0-1 (0-1) - Πρωτάθλημα Β Γύρος 17η αγωνιστική

Ημερομηνία Γήπεδο
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 1989 14:45:00 Στάδιο Καλαμαριάς
  • 0 - 1

  • Ημίχρονο
    0 - 1
Ενδεκάδες
  • 1 Dragan Dimitrovski
  • 2 Κώστας Κωνσταντινίδης
  • 3 Βασίλης Ιωαννίδης
  • 4 Οδυσσέας Μπακίτας
  • 5 Τάκης Τομπουλίδης
  • 6 Jozsef Kardos
  • 7 Φώτης Σαββάκης
  • 8 Γιώργος Σεμερτζίδης
  • 9 Πασχάλης Σερέτης
  • 10 Ζήσης Τσέκος
  • 11 Θεόδωρος Τσολερίδης

Αναπληρωματικοί

  • - Μιχάλης Ιορδανίδης (57')
  • - Jozsef Szabo (81')

Προπονητές

Στιγμιότυπα
Media
Πληροφορίες
  • Ο Σπύρος Οικονόπουλος απέκρουσε πέναλτι του Jozsef Kardos τον οποίο όπως είπε θυμόταν από την αναμέτριση της Α.Ε.Κ. με την Ujpest το 1983 στην οποία είχε επίσης εκτελέσει πέναλτι.
  • Πρώτο γκολ του Savevski με την φανέλα της Α.Ε.Κ.
  • Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η Α.Ε.Κ. και αντιμετώπισε τον Απόλλων Καλαμαριάς (Πόντου) για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η Α.Ε.Κ. ήταν στη πρώτη θέση ισόβαθμη με τον Ολυμπιακό στους 23 βαθμούς (βαθ.συστ 2-1-0) και ακολουθούσε ο Ηρακλής με 21 ενώ την ίδια ώρα οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπιζαν τον γηραιό σαν γηπεδούχοι στο γήπεδο Αλκαζάρ. Ο Απόλλωνας, με μεγαλομέτοχο τον Χάρρυ Κλύνν, ήταν ουραγός εκείνη τη χρονική στιγμή και τελικά έμεινε στη κατηγορία στη διαδικασία των μπαράζ όταν σε ένα μίνι πρωτάθλημα με Εθνικό, Διαγόρα, Γιάννενα, Κόρινθο και Βέροια κατάφερε να τερματίσει δεύτερος πίσω από τον Εθνικό και να σωθεί. 
    Στην ηλιόλουστη Καλαμαριά παίχτηκε ένα αμφίρροπο παιχνίδι. Στο 38ο λεπτό ένα αρκετά μακρινό φάουλ από πλάγια θέση εκτέλεσε ο Toni Savevski, η μπάλα δεν βρήκε σε κανένα παίκτη και αιφνιδίασε τον Σκοπιανό τερματοφύλακα Dimitrovski καταλήγοντας στα δίχτυα του. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Savevski με τη φανέλα της Α.Ε.Κ. Στο 87ο λεπτό η Καλαμαριά κέρδισε πέναλτι το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Ούγγρος Jozsef Kardos. Ο Σπύρος Οικονομόπουλος όμως απέκρουσε το πέναλτι αυτό κρατώντας τη νίκη της Α.Ε.Κ. Αυτό ήταν το δεύτερο πέναλτι που απέκρουσε ο γκολκίπερ της Ένωσης εκείνη τη χρονιά, το πρώτο ήταν σε αγώνα με τον Ηρακλή 0-0 και το τρίτο λίγες αγωνιστικές μετά στη νίκη επί του Εθνικού με 2-1. Ο τερματοφύλακας της Ένωσης πήρε μια άτυπη ρεβάνς σε εκείνο το γήπεδο αφού στον ισόπαλο αγώνα 2-2 της προηγούμενης χρονιάς ο, τότε προπονητής Toza Veselinovic του έριξε ευθύνες για το αποτέλεσμα με συνέπεια τον παραγκωνισμό του αλλά και πολλά φραστικά επεισόδια μεταξύ τους. Ο Kardos, που αγωνίστηκε μια χρονιά στον Απόλλωνα, ήταν διεθνής με την Ουγγαρία και μέλος της ομάδας στο Μουντιάλ του Μεξικού τρία χρόνια πριν. Mάλιστα το 1983 σαν παίκτης της Ujpest είχε σημειώσει δυο γκολ πέναλτι, απέναντι στον Χρήστο Αρβανίτη, εναντίον της Α.Ε.Κ. στη Βουδαπέστη, για το κύπελλο Κυπελλούχων. Με τη νίκη αυτή η Α.Ε.Κ. έφτασε τους 25 βαθμούς, την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος 0-0 με τον Ηρακλή, σε έναν αγώνα που στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια και έμεινε στους 24 βαθμούς.