Ολυμπιακός - Α.Ε.Κ. 0-1 (0-0) - Πρωτάθλημα Β Γύρος 29η αγωνιστική

Ημερομηνία Γήπεδο
Κυριακή 07 Μαΐου 1989 19:30:00 Ο.A.K.A. "Σπύρος Λούης"
  • 0 - 1

  • Ημίχρονο
    0 - 0
Ενδεκάδες
  • 1 Ηλίας Ταληκριάδης
  • 2 Στράτος Αποστολάκης
  • 3 Κυριάκος Καραταΐδης (81')
  • 4 Αλέξης Αλεξίου
  • 5 Χάρης Μπανιώτης
  • 6 Γιώτης Τσαλουχίδης
  • 7 Νίκος Τσιαντάκης
  • 8 Σάββας Κωφίδης (46')
  • 10 Lajos Detari
  • 11 Ισαάκ Μουστακίδης

Αναπληρωματικοί

  • - Θεόδωρος Παχατουρίδης
  • - Αγάπιος Καλταβερίδης
  • - Ηλίας Σαββίδης (81')
  • - Παναγιώτης Μολακίδης
  • - Μηνάς Χατζίδης (46')

Προπονητές

Στιγμιότυπα
Media
Πληροφορίες
  • Προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, 29η, η Α.Ε.Κ. αντιμετώπισε τον γηπεδούχο Ολυμπιακό στο Ο.Α.Κ.Α. Η Ένωση ήταν πρωτοπόρος στη βαθμολογία με 41 βαθμούς, στο +1 από τους ερυθρόλευκους (2-1-0 σύστημα). Η Α.Ε.Κ. είχε 10 χρόνια να κατακτήσει τον τίτλο, τα επονομαζόμενα πέτρινα. Ο δικέφαλος στο Ο.Α.Κ.Α. βολευόταν και με ισοπαλία, αφού στη τελευταία αγωνιστική έπαιζε με τον αδιάφορο και μέτριο Π.Α.Ο.Κ. στη Φιλαδέλφεια. Η ομάδα της Ένωσης λίγες αγωνιστικές πριν είχε απόσταση ασφαλείας 3 βαθμών, όμως γνώρισε απρόσμενη ήττα στη Ριζούπολη, 27η αγωνιστική, που μετέτρεψε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό σε τελικό πρωταθλήματος. Η κιτρινόμαυρη ομάδα μετά το Πάσχα, που μεσολάβησε, αποσύρθηκε στη Πάρνηθα για μίνι προετοιμασία, παρόντος και του προέδρου της Στράτου Γιδόπουλου. Ο Ολυμπιακός ήθελε οπωσδήποτε νίκη για να περάσει ένα βαθμό την Α.Ε.Κ. και τελευταία αγωνιστική έπαιζε στο Αλκαζάρ με την Α.Ε.Λ. η ισοπαλία απλά του έδινε μαθηματικές ελπίδες. Λίγους μήνες πριν ο Κοσκωτάς συνελήφθη με την ομάδα του Πειραιά να είναι στο επίκεντρο των σκανδάλων, ενώ τη διοίκηση ανέλαβε ο Αργύρης Σαλιαρέλης. Ο Σαλιαρέλης ο οποίος παραμονές του αγώνα προσκάλεσε όλη την ομάδα του στο πύργο του στην Αίγινα για γλέντι, παρουσιάζοντας μάλιστα μια τούρτα που έγραφε “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ–Α.Ε.Κ. 4-0″ δίνοντας ραντεβού ξανά μετά τον αγώνα για την κόψουν. Ο προπονητής των ερυθρολεύκων, Γιάννης Γούναρης, ο οποίος πήρε τη θέση του Gmoch την 22η αγωνιστική προσπαθεί να φτιάξει το κλίμα με τη δήλωση “ο Ολυμπιακός είναι αρσενικό η Α.Ε.Κ. θηλυκή ομάδα και ξέρετε τι κάνει το αρσενικό στο θηλυκό”. Πριν τον αγώνα, αλλά και μετά το τέλος είχαμε αρκετές συμπλοκές μέσα και έξω από το Ο.Α.Κ.Α. με 1000 σπασμένα καθίσματα και 25 τραυματίες.
    Το ίδιο επεισοδιακός ήταν και ο αγώνας, στον οποίο υπήρξαν πέντε αποβολές παικτών με κόκκινη, δυο για τους Πειραιώτες και τρεις για τον δικέφαλο. Ο αγώνας διακρινόταν για το πάθος, το πείσμα και το σκληρό παιχνίδι. Στο 68ο λεπτό ο Καραγκιοζόπουλος μετά από παρέμβαση του Ραβούση μιας και ο Bajevic να θέλει να βάλει τον Φαμέλη, παίρνει τη θέση του Χριστοδούλου. Ο Τάκης είχε ένα σοβαρό τραυματισμό από την προηγούμενη χρονιά που τον κράτησε ένα χρόνο εκτός αγωνιστικής δράσης και είχε ντεμπουτάρει στο πρωτάθλημα δυο αγωνιστικές πριν. Στο 83ο λεπτό, μετά από εκπληκτικό… σλάλομ, λίγο πίσω από την σέντρα και ως την περιοχή του Ολυμπιακού, παίζοντας το… 1-2 με τον Okonski, ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος σκοράρει και κάνει το τελικό 0-1 χαρίζοντας στην Α.Ε.Κ. τον πιο καθοριστικό και σίγουρα πιο… αντρίκιο τίτλο της ιστορίας της. Φήμες λένε ότι μετά το ματς ο Στέλιος Μανωλάς χτυπούσε την πόρτα των αποδυτηρίων του Ολυμπιακού στο Ο.Α.Κ.Α. και φώναζε «ελάτε να σας δείξουμε ποιοι είναι οι άντρες». Ο προπονητής του Ολυμπιακού απολύθηκε το ίδιο βράδυ και τη θέση του την επόμενη χρονιά πήρε ένας κιτρινόμαυρος, ο Μίλτος Παπαποστόλου, ενώ ο ποδοσφαιριστής των ερυθρολεύκων Σοφιανόπουλος μεταξύ σοβαρού και αστείου είπε “μπορεί να χάσαμε το πρωτάθλημα, τουλάχιστον γλιτώσαμε την ξενάγηση στον πύργο των φαντασμάτων” υπονοώντας τη δεύτερη επίσκεψη στο σπίτι του Σαλιαρέλη στην Αίγινα. Η Α.Ε.Κ. ήταν πρωταθλήτρια μετά από 10 χρόνια και ετοιμάζονταν τελευταία αγωνιστική, με τον Π.Α.Ο.Κ. για τη δική της φιέστα.

  • Επεισοδιακός έξω και μέσα στο γήπεδο υπήρξε ο αγώνας Ολυμπιακός - Α.Ε.Κ. στο ΟΑΚΑ, για την προτελευταία αγωνιστική που έκρινε και τον τίτλο του πρωταθλητή. Στο παιχνίδι υπήρξε άγχος, πάθος, πείσμα, δύναμη αλλά και σκληρό παιχνίδι χαρακτηριστικό γεγονός το ότι ο διαιτητής Ηλίας Καραμάνης έδειξε πέντε κόκκινες και τέσσερις κίτρινες κάρτες. Στο 60΄ ο Χάρης Μπανιώτης είδε απευθείας κόκκινη κάρτα για εκτός φάσης χτύπημα στον Παύλο Παπαϊωάννου. Στο 69΄ υπήρξε μια φάση που διέκοψε το παιχνίδι για περίπου πέντε λεπτά, ήταν όταν σημείωσε γκολ ο Ολυμπιακός με τον Detari αλλά ακυρώθηκε γιατί ο Σάκης Μουστακίδης ήταν σε θέση οφσάιντ και παράλληλα κρατούσε στο έδαφος τον τερματοφύλακα της Α.Ε.Κ. Σπύρο Οικονομόπουλο. Σε αυτή την διακοπή μπήκαν αρκετοί μέσα στον αγωνιστικό χώρο και στο αλαλούμ αποβλήθηκε ο Μηνάς Χατζίδης που κλώτσησε τον διαιτητή και ο Γιώργος Πεππές από την Α.Ε.Κ. που κλώτσησε αντίπαλο. Στο 76' σε ένα μαρκάρισμα του Στέλιου Μανωλά στον Στράτο Αποστολάκη τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα η οποία ήταν δεύτερη για τον αμυντικό της Ένωσης και του στοίχισε την αποβολή. Λίγο πριν τη λήξη του παιχνιδιού ο Συμεών Χατζής είδε απευθείας την κόκκινη κάρτα γιατί χτύπησε εκτός φάσης τον Νίκο Τσιαντάκη.