Πρόγραμμα περιόδου 1945-1946

 
Πρωτάθλημα (4)
Πρωτάθλημα ΕΠΣΑ (14)
  • Στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ.Αθηνών λόγω έλλειψης οργάνωσης αλλά και αγωνιστικών χώρων τα πράγματα ήταν αρκετά περίπλοκα.
   Αρχικά έβγαινε ένα υποτυπώδες πρόγραμμα αλλά δεν ήταν σίγουρο, έστω και για τυπικούς λόγους, για το ποια ήταν η γηπεδούχος ομάδα ή η φιλοξενούμενη. Ακόμα και τα αθλητικά έντυπα της εποχής, όταν δημοσίευαν το πρόγραμμα, έβαζαν σχεδόν πάντα τις ισχυρές ομάδες ως γηπεδούχους είτε ήταν στον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο είτε και στους δυο. Το μόνο που δεν άλλαζε ήταν η μέρα των αγώνων και η οποία ήταν Κυριακή και ορισμένες φορές Τετάρτη.

   Τα γήπεδα που γινόταν οι αγώνες αυτοί ήταν ελάχιστα όπως της Α.Ε.Κ. στην Νεα Φιλαδέλφεια, του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας του Πανιωνίου στην Νεα Σμύρνη με αποτέλεσμα να γίνονται όλοι οι αγώνες εκεί, κι έτσι οι αγωνιστικοί χώροι να είναι άθλιοι. Πριν τους προγραμματισμένους αγώνες, γινόταν και αγώνες των Β' ομάδων των συλλόγων και έτσι το χάλι των αγωνιστικών χώρων μεγάλωνε.
   Αποτέλεσμα ήταν ακυρώσεις αγώνων οι οποίοι διεξαγόταν όποτε τους βόλευε και τελικά το ήδη αλλοπρόσαλλο πρόγραμμα να μπερδεύει κι άλλο τα πράγματα.

   Με τα χρόνια άρχισαν να προστίθενται νέοι αγωνιστικοί χώροι όπως του Περιστερίου της Ριζούπολης κ.α. και έτσι σιγά σιγά το πράγμα άρχισε να διορθώνεται αλλά το πρόγραμμα παρέμενε αλλοπρόσαλλο. Επίσης λόγω καλύτερης οργάνωσης και λόγω μεγαλύτερων κερκίδων οι περισσότεροι αγώνες, για εισπρακτικούς λόγους γινόταν στην Νέα Φιλαδέλφεια και στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

   Όλα τα παραπάνω διορθώθηκαν με την ίδρυση της Α' Εθνικής κατηγορίας το 1959.

  • Το πρωτάθλημα Ε.Π.Σ.Αθηνών του 1945-1946 ξεκίνησε χωρίς την συμμετοχή του Παναθηναϊκού, Απόλλων, Αστέρα, Αθηναϊκού, Ατρόμητου λόγω διοικητικών διαφορών. Όμως μετά από 5 αγωνιστικές το πρωτάθλημα διακόπηκε αφού Παναθηναϊκός και Ε.Π.Σ.Αθηνών συμφιλιώθηκαν και το πρωτάθλημα ξανάρχισε από την αρχή τον Ιανουάριο του 1946.

   Η Α.Ε.Κ. στις 5 αγωνιστικές είχε τα εξής αποτελέσματα.
   14/10/1945 Α.Ε.Κ. - Άτλας Θυμαρακίων 2-2
   21/10/1945 Ολυμπιακός Αθηνών - Α.Ε.Κ. 0-7
   04/11/1945 Α.Ε.Κ. - Φωστήρας 6-0
   11/11/1945 Πανιώνιος - Α.Ε.Κ. 1-2
   18/11/1945 Α.Ε.Κ. - Α.O. Παγκρατίου 8-1

   Τελικά στις 15 Μαϊου 1945 και ενώ απέμειναν άλλες 8 αγωνιστικές Ε.Π.Σ.Αθηνών και Ε.Π.Σ.Πειραιά αποφάσισαν πως τα πρωταθλήματα τελείωσαν. Αυτό έγινε για να προλάβει η Ε.Π.Ο. να προκυρήξει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα το οποίο είχε καθυστερήσει λόγω της επανέναρξης του πρωταθλήματος Ε.Π.Σ.Αθηνών.
   Α.Ε.Κ. και Αστέρας Αθηνών ισοβάθμισαν στην πρώτη θέση, αλλά η Α.Ε.Κ. στέφθηκε πρωταθλήτρια Αθηνών βάση κανονισμού επειδή είχε καλύτερο συντελεστή τερμάτων.

  • Το βαθμολογικό σύστημα είναι 3-2-1.
Ημερολόγιο