Πανιώνιος - Α.Ε.Κ. 0-1 (0-1) - Πρωτάθλημα Β Γύρος 24η αγωνιστική

Ημερομηνία Γήπεδο
Κυριακή 11 Μαρτίου 1990 15:30:00 Στάδιο Νέας Σμύρνης
 • 0 - 1

 • Ημίχρονο
  0 - 1
Ενδεκάδες
 • 1 Αντώνης Μανίκας (42')
 • 2 Μάκης Χατζημωϋσιάδης
 • 3 Γιώργος Καπουράνης
 • 4 Χρήστος Κουτρόπουλος
 • 5 Lulzim Bersheni
 • 6 Γιάννης Γρηγορίου
 • 7 Στέλιος Αποσπόρης
 • 9 Θεόδωρος Ζάκκας (61')
 • 10 Νίκος Καραβίδας

Αναπληρωματικοί

Προπονητές

Στιγμιότυπα
Media
Πληροφορίες
 • Το σκάνδαλο «Κιάπε», με την πλαστή επιστολή, που ήθελε να μπλέξει και να βγάλει εκτός διεκδίκησης τίτλου την Α.Ε.Κ. κατά κύριο λόγο και μετά τον Ολυμπιακό, είχε ήδη ξεσπάσει. Η Ένωση, για την 24η αγωνιστική, φιλοξενήθηκε στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο, με τον Θωμά Μαύρο και τον Χάρη Κοπιτσή στη σύνθεση του. Ο δικέφαλος ήταν 3 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, είχε όμως και ένα αγώνα λιγότερο, αυτόν με τον Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο αφού είχε αναβληθεί λόγω απεργίας υπαλλήλων. Ο Κιάπε ήταν υπάλληλος της Ε.Π.Ο. ο οποίος παρέδωσε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία επιστολή που ισχυρίστηκε ότι έστειλε η F.I.F.A. στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας μετά από καταγγελία Έλληνα διαιτητή για στημένα παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Η επιστολή αυτή φωτογράφιζε διαιτητές και παράγοντες με ειδική αναφορά σε Γιδόπουλο και Σαλιαρέλη. Mάλιστα ο αγώνας της Α.Ε.Κ. με τον Ολυμπιακό και διαιτητή τον Δημητριάδη, που φαίνεται να έκανε την καταγγελία, όπως έγραφε η επιστολή ήταν ανάμεσα στους ύποπτους αγώνες. Σε αυτό το σημείο ήταν εκείνη την ημέρα το σκάνδαλο. Οι κιτρινόμαυροι εμφανώς επηρεασμένοι από τα γεγονότα, τα κανάλια φιλοξενούσαν παράγοντες, παίκτες, δικηγόρους υπευθύνους και μη, Ομηρικούς καυγάδες και στη μέση η ομάδα της Α.Ε.Κ. αλλά και του Ολυμπιακού, που μόνο στο πρωτάθλημα δεν είχε το μυαλό της. 
  Μετά τον αγώνα της Νέας Σμύρνης φημολογείται πως ο Bajevic ζήτησε να διακοπεί το συμβόλαιο του αφού το κλίμα ήταν αφόρητο. Χωρίς να παίξει σπουδαίο ποδόσφαιρο και με βασικές απουσίες του Okonski και του Βασιλόπουλου η Ένωση κέρδισε 1-0, σε ένα κακό αγωνιστικό χώρο με το τέρμα του Γιώργου Χριστοδούλου, που τότε ήταν φαντάρος, στο 40ο λεπτό. Το παιχνίδι στιγματίστηκε από επεισόδια μέσα και έξω από το γήπεδο, αρκετές υλικές ζημίες υπέστη μια ταβέρνα που υπήρχε τότε κάτω από το πέταλο του γηπέδου. Με τη νίκη οι κιτρινόμαυροι έμεναν ζωντανοί στη διεκδίκηση του τίτλου, όμως τρεις μέρες αργότερα η ήττα με 3-1 από τον Ηρακλή στον εξ αναβολής αγώνα έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα. Μετά τον αγώνα με τον Ηρακλή, αφού η Α.Ε.Κ. έμεινε πίσω στη βαθμολογία, ξεσκεπάστηκε το σκάνδαλο. Την επιστολή είχε συντάξει η αρραβωνιαστικιά του Κιάπε και είχε υπογράψει η μητέρα του, ο υπάλληλος της Ε.Π.Ο. διέφυγε στη Ζυρίχη φοβούμενος για τη ζωή του και εντός 24 ωρών επέστρεψε με ιδιωτικό αεροπλάνο δηλώνοντας “Παρακαλώ τον κ. Bαρδινογιάννη, ο οποίος είναι καλός άνθρωπος, να με βοηθήσει, γιατί δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να πληρώσω ένα δικηγόρο σαν τον κ. Λυκουρέζο”. Σημειωτέο ότι ο Λυκουρέζος, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχε καμιά εμπλοκή στην όλη υπόθεση. Προς γενική κατάπληξη, όμως, υποδέχθηκε τον Kιάππε στο αεροδρόμιο – προσφωνώντας μάλιστα τον Κιάππε “ο πελάτης μου” – και έκτοτε ήταν ο συνήγορός του μέχρι να σκεπαστεί η υπόθεση. Ο Κιάπε στο δικαστήριο δήλωσε πως ενεργούσε για κάποιον Θαλή από το Ρέθυμνο. Ο Κωνσταντίνος Κιάππε καταδικάστηκε σε 10μηνη φυλάκιση την οποία είχε εκτίσει κατά την προφυλάκισή του, η μητέρα του απεβίωσε πριν αρχίσει η δίκη, αφού δεν άντεξε το σκηνικό που στήθηκε εναντίον της χωρίς αιτία. Ο Νίκος Ζουμπογιώργος (αντιπρόεδρος ΕΠΟ) που επιβεβαίωσε την ύπαρξη της πλαστής επιστολής αθωώθηκε. Οι υπεύθυνοι της “Ελευθεροτυπίας”, που προς στιγμήν κατηγορήθηκαν για χρήση πλαστού εγγράφου με σκοπό το όφελος, απαλλάχθηκαν με βούλευμα και μόνο αργότερα ο προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος, Φίλιππος Συρίγος, καταδικάστηκε σε 8μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, για συκοφαντική δυσφήμηση των Γιδόπουλου, Γερμανάκου, Kολοκυθά, λόγω της δημοσίευσης της επίμαχης επιστολής.
  Ο “φάκελος Κιάππε” έκλεισε οριστικά το Δεκέμβριο του 1995 χωρίς περαιτέρω ανακρίσεις, χωρίς τιμωρίες, χωρίς αποκάλυψη της ταυτότητας του “Θαλή από το Ρέθυμνο”.