Σαν σήμερα (05 Μαΐου)

Αγώνες (11)
Γενέθλια (2)
Γεγονότα (2)
 • 2003
  • Ξεκίνησε η κατεδάφιση του σταδίου Νίκος Γκούμας. Η αρχή έγινε από την Θύρα 24.
  • Δυο μέρες μετά τον αγώνα με τον Άρη, το “Ν.Γκούμας” παραδόθηκε στην κατασκευαστική εταιρία J&P ΑΒΑΞ, η οποία ανέλαβε και την κατεδάφιση του. Το ίδιο βράδυ έγινε και το πλιάτσικο στα γραφεία του γηπέδου, όπου εξαφανίστηκαν από καφετιέρες μέχρι τρόπαια. Οι εργασίες ξεκίνησαν από τη θύρα 24, μάλιστα οι τεχνικοί της κατασκευαστικής δήλωσαν ότι η επικινδυνότητα του γηπέδου ήταν πολύ μεγάλη καθώς τα μπετά έπεφταν ΄σαν χαρτί΄, οι εργασίες θα συνεχίζονταν δεξιόστροφα (με τη θύρα 1-2, 3, 5-6-7 κ.λ.π.),ενώ αρκετοί φίλαθλοι μαζεύτηκαν για τελευταίες φωτογραφίες και ενθύμια. Σε λιγότερο από ένα μήνα το “Ν.Γκούμας” και το “Γ.Μόσχος” ήταν πλέον παρελθόν. Η Π.Α.Ε. βρισκόταν σε διοικητικό αδιέξοδο μεταξύ Ε.Ν.I.C. και Ψωμιάδη και ο προσωρινός πρόεδρος Γιάννης Γρανίτσας δρούσε ανεξέλεγκτα βασιζόμενος σε υπουργικές υποσχέσεις, ενώ μέσω του γηπέδου προσπάθησε να εκπληρώσει προσωπικές του φιλοδοξίες, βάζοντας υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ένα μήνα μετά την κατεδάφιση άρχισαν τα προβλήματα με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και ο συμβιβασμός για αλλαγή σχεδίων στην κατασκευή του νέου γηπέδου και το οριστικό μπλοκάρισμα αργότερα από το συμβούλιο της επικράτειας μετά από καταγγελία κατοίκων.Το νέο γήπεδο πέρασε από σαράντα κύματα, όταν την ίδια στιγμή το γήπεδο του Φαλήρου βρισκόταν και αυτό στο στάδιο της κατεδαφίσεως και δεν αντιμετώπισε κανένα κόλλημα από πουθενά.
   Το «Ν.Γκούμας» ή «γήπεδο Α.Ε.Κ.» ή «στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας», κτίστηκε το 1930, με τη βοήθεια προσφύγων, κατεδαφίστηκε το 2003 για την ανέγερση του νέου. Αρχές της δεκαετίας του 60 υπό την προεδρία του Νίκου Γκούμα έγινε η επέκταση των εξεδρών. Μέχρι το 1979 είχε μορφή πετάλου, εκείνη την περίοδο κτίσθηκε η διώροφη εξέδρα, επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου, κάνοντας το, το μεγαλύτερο στάδιο της Αθήνας εκείνη την εποχή. Το επάνω διάζωμα ήταν οι θύρες 8-12 και το κάτω οι 9-11 η περίφημη σκεπαστή όπου συγκεντρώνονταν οι φανατικοί οπαδοί της Ένωσης. Την περίοδο 1985-1987 έμεινε κλειστό λόγω έργων. Το 1991 πήρε την ονομασία "Στάδιο Νίκος Γκούμας". Επί προεδρίας Μελισσανίδη–Καρρά, την περίοδο 1992-1995, το γήπεδο ανακαινίστηκε εσωτερικά με την ανάπλαση των αποδυτηρίων, κατασκευή πολυτελούς «members club» και την δημιουργία αίθουσας τύπου. Εξωτερικά υπήρξε η πεζοδρόμηση της Καππαδοκίας και η νέα μπουτίκ, πίσω από τις θύρες 16-17. Το 1998 τοποθετήθηκαν καθίσματα, που μείωσαν και τη χωρητικότητα αισθητά. Το 1999 μετά τον σεισμό στη Πάρνηθα το στάδιο έπαθε σοβαρές ζημίες. Το 2003 ο προσωρινός πρόεδρος Γιάννης Γρανίτσας προχώρησε στη κατεδάφιση του, με την προοπτική να ανεγερθεί νέο για την Α.Ε.Κ. και να χρησιμοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς του 2004. Το έργο καθυστέρησε, κόλλησε από Δήμο και συμβούλιο επικρατείας για να προωθηθούν άλλα συμφέροντα.
   Στα 73 χρόνια ζωής του, η Α.Ε.Κ. έδωσε 1118 επίσημα παιχνίδια. Για το πρωτάθλημα 715 αγώνες (570 νίκες-92 ισοπαλίες-52 ήττες). 165 για το κύπελλο Ελλάδος (137-17-11). 162 για πρωτάθλημα Αθηνών (105-29-28). 12 για Βαλκανικό κύπελλο (8-2-2). 64 για κύπελλα Ευρώπης (36-17-11). Σύνολο 856 νίκες, 158 ισοπαλίες και 104 ήττες. Αν στους αγώνες αυτούς προσθέσουμε περισσότερα από 700 φιλικά συν τους αγώνες εκτός Α.Ε.Κ. ο αριθμός φτάνει στα 2000 παιχνίδια.

   Το κείμενο αναρτήθηκε από το "Χρονοντούλαπο της ΑΕΚ"

 • 2016
  • Ανακοίνωση Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.
   Η μπόχα και η δυσωδία της διοίκησης Γκιρτζίκη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο εθισμός στην ανομία είναι τόσο μεγάλος, ώστε δεν επέτρεψε στους ανθρώπους που έχουν διασύρει το ελληνικό ποδόσφαιρο στα πέρατα της οικουμένης ούτε να σεβαστούν όσα οι ίδιοι συμφώνησαν με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, προκειμένου να διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος.
   Κύριοι, θα πρέπει να καταλάβετε ότι ο καιρός που μπορούσατε να κάνετε ό,τι γουστάρετε χωρίς να δίνετε λογαριασμό σε κανέναν προκαλώντας βάναυσα τη φίλαθλη κοινή γνώμη, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Εχετε τελειώσει και δεν σας το έχουν πει... 
   Και φυσικά αν νομίζετε ότι η Α.Ε.Κ. θα αποδεχθεί την ύπουλη και εξοργιστικά ανόητη μεθόδευσή σας με τον ετσιθελικό ορισμό των βοηθών του διαιτητή Σιδηρόπουλου που σας είναι βολικοί και εξυπηρετούν τα σχέδιά σας, είστε πολύ γελασμένοι.
   Εμείς ως πρόβατα επί σφαγή σε έναν τελικό στον οποίο σκεφτήκατε να αναδείξετε ως πρωταγωνιστές διακεκριμένους θαμώνες των σουιτών του γηπέδου «Καραϊσκάκης» δεν σκοπεύουμε να πάμε.  
   Δεν περιμέναμε βεβαίως να αλλάξετε στα τελευταία σας στο ποδόσφαιρο! Περιμέναμε απλώς να δείχνατε τη στοιχειώδη εξυπνάδα, προκειμένου να καταλάβετε ότι τα όργανα της παρανομίας και της ασυδοσίας έχουν αρχίσει να σιγούν!
   Σας είναι δύσκολο να κάνετε για μία φορά το σωστό, αλλά πλέον δεν έχετε την ευχέρεια να πράξετε κάτι το διαφορετικό! Συμμορφωθείτε όσο ακόμα είναι καιρός! Ή καλύτερα όσος καιρός ακόμα σας μένει…